Textidéer till din babyfotobok

Skriven av Onskefoto, 8 juni 2023

Skrivkramp i ditt babyfotoalbum? Vi på önskefoto kan hjälpa dig. Här har du enkla tips som hjälper dig att berätta barnets historia i ord och bild.

Om du blinkar missar du det – så kan det kännas under barnens första år. De går från att sitta och krypa till att gå och springa så snabbt att det kan bli svårt att hålla kvar alla minnen om hur de var och hur du kände dig precis i början – då kan det vara bra med en babyfotobok från önskefoto.

Vi har ett enormt utbud av fördesignade teman, som gör det enkelt att skapa en babyfotobok. Vi har redan tagit hand om designarbetet, så att du bara kan lägga till bilder och bildtexter. Men som nybliven förälder kan det vara svårt att skriva något passande till de fina bilderna. I det här blogginlägget får du tips på hur du kan skapa en babybok där bilder och ord tillsammans gör minnena levande på sidan.

Presentera minstingen

 

Till att börja med kan du presentera nytillskottet med viktig information som fullständigt namn, födelsedatum och klockslag, vikt, längd, ögon- och hårfärg, hur mycket hår barnet hade vid födseln och även om de kom till världen med ett högljutt skrik eller lite mer lågmält. De ska ju trots allt agera huvudperson i den här boken, så det är klart att läsaren vill lära känna dem!

Berätta barnets historia

 

Att se tillbaka på gamla minnen är ett härligt sätt att hjälpa barnet förstå sina föräldrar. Du kan berätta små anekdoter om hur ni träffades, intressanta fakta om ert förhållande, bilder och berättelser från er bröllopsdag, var ni bodde innan barnet föddes och särskilda händelser som ni firade tillsammans.

Om graviditeten inleddes med någon särskild behandling, t.ex. IVF eller äggdonation, kan det vara en god idé att beskriva detta i en babyfotobok. När barnet blir större har ni sedan ett väldigt speciellt sätt att förklara för barnet varifrån han eller hon kommer.

Du kanske också vill ta med information om barnets utveckling när det växte i magen. Datum för ultraljud tillsammans med bilder blir inte bara ett fantastiskt minne som ni kan se tillbaka på, utan också ett speciellt sätt att senare visa barnet hur de utvecklades som foster.

Varför inte dokumentera hur stort barnet var varje vecka för att visa hur det växte? Vi kan lova att roliga fakta som att ”ett 20-veckors foster är lika långt som en banan” får barnet att le.

Se tillbaka på förlossningen

 

Vad var klockan och var var du när vattnet gick? Hur mådde du under förlossningen och var det ett sprintlopp eller maraton? Vad tänkte du när alltsammans var över, och hur kände du när du äntligen fick hålla babyn i famnen?

Det finns så otroligt mycket du kan skriva ner om dagen då barnet kom till världen. Från vad din partner gjorde medan du krystade till vem som klippte navelsträngen och minnen från rummet där allt ägde rum – de där första ögonblicken berättar en alldeles speciell historia.

Du kan också förklara vilken smärtlindring du fick och hur du valde att föda barnet, till exempel under vatten. Information av det här slaget fungerar bra tillsammans med graviditetsfoton och du behöver inte fundera så mycket – det räcker med punkter och stödord för att komplettera bilderna.

Ett illustrerat brev till ditt barn

 

De flesta föräldrar upplever en känslostorm när de får ett barn. Det går förstås inte att kommunicera alla känslor till det nyfödda barnet, men det kan kännas fint att dela dem flera år senare.

En fotobok kan vara en möjlighet att skriva ett illustrerat brev till ditt framtida, äldre barn, en krönika över barnets första år och allt som hände runt dem. Allt från hur deras syskon reagerade första gången de träffade babyn till hur barnet upplevde det att komma hem från sjukhuset, hur det var att tillbringa tid tillsammans och stunder som du kanske glömmer annars. Med tiden blir de ovärderliga för både dig och ditt barn.

Sov barnet hela nätter redan från början? Om inte, hur kändes det första gången det hände? Den här sortens uppgifter och kommentarer om små egenskaper eller beteenden tillför djup i din fotobok från önskefoto. Det finns massor av små saker du kan skriva ner som en kamera kanske inte kan fånga.

Låt babyn berätta sin egen historia

 

En annorlunda och rolig idé är att berätta historierna ur barnets perspektiv. Tänk dig att du var i barnets pyttesmå kläder och föreställ dig hur de upplever alla nya och spännande saker i sitt unga liv, från släktingar till familjens husdjur, deras favoritleksaker, utflyktsdagar och det första hus som är hemma för dem.

Du kan kombinera de här historierna i ”första person” med reflektioner från andra i liknande ämnen, skapa kapitel på olika teman i boken för att göra det till en mer intressant upplevelse med naturliga övergångar.

Lägg till favoritcitat och ljud

 

Orden du väljer behöver inte vara en originalskapelse – citat eller sångtexter som känns meningsfulla eller som speglar din tidiga relation till babyn kan läggas till för att komplettera bilderna och berätta en egen historia.

Du kan till och med skapa en minispellista med låtar som du gillade när du var gravid eller som hjälpte dig under förlossningen och berätta vad de här sångerna betyder för dig. Detsamma gäller filmer eller TV-serier som tröstade dig under de första sömnlösa nätterna, och ljud och bilder som fascinerade eller lugnade barnet.

Skriv ner babyns små milstolpar

 

De första åren är kantade av så många milstolpar. Datum och klockslag för det första leendet. Vilken fast föda babyn åt först och hur hen reagerade. Hur och när barnet först vände sig. Vilket som var det första ordet och var de var när de tog sitt första steg. Stort som smått är det viktigt att komma ihåg allt.

I stället för att bara hålla dig till fakta och siffror kan det vara fint att beskriva dina tankar och känslor kring varje milstolpe. Längre fram kan du sedan visa barnet hur mycket deras utveckling betydde för dig.

Involvera familjen

 

Du kan be resten av familjen eller goda vänner att dela med sig av bilder och ord i fotoboken. Det tillför variation och visar minstingen hur många det fanns som tyckte om dem.

Syskon, mor- och farföräldrar och andra släktingar uppskattar också att få vara med på ett hörn, antingen genom att skriva en kort kommentar eller ett längre brev till det lilla barnet. Det är alltid fint att dela rörande minnen från särskilda ögonblick, som när barnet somnade på deras axel eller sprang in i deras famn när de inte träffats på länge. Eller kanske roliga dagar med hela familjen i parken eller på lekplatsen. Till och med bilder på när någon byter blöjan eller städar upp efter en liten ”olycka” visar hur familjens starka band bildades och stärktes under de första åren.

Nu är det din tur!

Vi hoppas att du har blivit inspirerad av vår blogg och nu ser fram emot att skapa en babybok med önskefoto – det är ett underbart sätt att återuppleva särskilda stunder och skapa något som kan ge både dig och hela familjen glädje under många år framöver. För mer tips om babyfotoböcker, kolla in våra andra användbara guider – och mycket nöje!