Så bidrar vi till en grönare planet med Treevive
Skriven av Onskefoto, 14 oktober 2024
Som ett led i arbetet med att minska våra koldioxidutsläpp investerar vi i ett återskogningsprojekt i Nicaragua.
önskefoto, som är en del av Storio group, främjar hållbarhet i hela vår verksamhet. Kunderna kan använda våra förstklassiga fotoprodukter för att göra minnen oförglömliga – och samtidigt ha minimal påverkan på miljön.
Som en del i vårt kontinuerliga hållbarhetsprogram det stora hela har vi förbundit oss att minska våra koldioxidutsläpp. Vi har tagit ett stort steg framåt genom att investera i ett återskogningsprojekt i Nicaragua med hjälp av Treevive. Projektet medverkar till att återställa storslagna landskap, skydda värdefulla djurhabitat och främja social rättvisa i lokalsamhället. Hittills har vi kompenserat för imponerande 3 004 000 kilo koldioxidutsläpp.
Vår hållbarhetschef Jeffrey Storm slog sig ner med Michael Schuurman från Treevive för att diskutera projektet.
Jeffrey: Hej Michael. Kan du presentera dig själv och din roll på Treevive?
Michael: Treevive är ett företag som driver på utvecklingen med att binda kol i skog och överbryggar gapet mellan skogs- och finansindustrin. I praktiken innebär det att vi stöder regnskogsägare på södra halvklotet – lokalsamhällen, företag, icke-statliga organisationer osv. – i syfte att utveckla kollagringsaspekten av deras skogsprojekt för att öka lönsamheten i hela projektet.
Vårt stöd består av två huvudsakliga aspekter: Vi erbjuder tekniskt stöd med att få projektet certifierat och ekonomiskt stöd för att knyta samman projektet med det kapital som behövs. På så sätt kan vi hjälpa investerare och/eller företag att köpa koldioxidkrediter. Vi har redan satt igång dussintals projekt, och ett av dem är MLR.
Min roll är främst på den kommersiella sidan. Jag skapar kontakter mellan projekt och företag som vill bidra till återskogning och skydd av regnskogslandskap genom att köpa koldioxidkrediter.
Jeffrey: Vad är Nicaragua-projektet?
Michael: Det här projektet startades av företaget MLR Forestal och är inriktat på återskogning och skogsjordbruk i förstörda landområden i Nicaragua. För närvarande omfattar projektet över 3 000 hektar och består av tre huvudsakliga delar: en teakplantering, en kakaoplantering med inslag av teakträd för att erbjuda skugga samt återskogning och skydd av naturreservat.
I likhet med många andra tropiska länder har Nicaragua stora landområden som en gång var täckta av regnskog, men som avverkades för många år sedan för att lämna plats för betande boskap. Så småningom blev marken överbetad och förstördes. Det övergripande målet med projektet är att återställa och hållbart förvalta 4 200 hektar mark i nordöstra Nicaragua. För att du ska få en uppfattning om storleken kan jag berätta att det motsvarar 8 400 fotbollsplaner.
MLR utgår från en helhetssyn på landskapet och kombinerar naturvård med näringsverksamhet som stärker den biologiska mångfalden, skapar arbetstillfällen och främjar den lokala ekonomin.
Jeffrey: Varifrån kom inspirationen till projektet och hur började det egentligen?
Michael: Ett uttryck som man hör ofta nuförtiden är ”Doing well by doing good”, vilket ungefär betyder ”välgörenhet ger välstånd”. Ägarna till MLR Forestal insåg det här redan för tio år sedan. Att återställa förstörd mark är extremt tids-, energi- och kostnadskrävande. Ett sätt att lyckas med det är att ta fram en affärsmodell som förlitar sig på flera inkomstflöden.
Det handlar om hållbart entreprenörskap där kortsiktiga intäkter från kakao och koldioxidkrediter och långsiktiga intäkter från timmer skapar ett övergripande affärskoncept som kan trygga inkomsterna under de decennier det tar att återställa landskapet och få lokalsamhället att blomstra.
Michael: Nu är jag nyfiken på varför ni valde att involvera er och investera i det här återskogningsprojektet?
Jeffrey: Det här projektet är helt i linje med vårt hållbarhetsprogram. För det första får vi möjlighet att balansera en stor del av våra koldioxidutsläpp (3 000 ton/CO2e), men minst lika viktigt är att vi kan vidta konkreta åtgärder för att göra positiv skillnad. Det känns otroligt bra att investera i ett program som arbetar med återskogning, skyddar värdefull flora och fauna och främjar social rättvisa i lokalsamhället.
Om du vill veta mer om Nicaragua-projektet, bland annat hur det påverkar den biologiska mångfalden och hur projektet engagerar lokalbefolkningen, kan du se hela intervjun med Michael från Treevive här.