Fira historien bakom Pride och LGBTQI+
Skriven av Onskefoto, 7 juni 2024
Pride-månaden är här! Utforska Pride och LGBTQI+-rörelsens spännande historia, från Stonewall-upproret till dagens festivaler över hela världen. Fira gemenskapen och styrkan i LGBTQI+-samhället när vi hyllar resan mot en mer inkluderande värld – och läs våra bästa tips på hur du tar effektfulla Pride-bilder.
Pride är mycket mer än bara ett firande – det är ett kraftfullt uttryck för LGBTQI+-samhällets resa mot jämlikhet, acceptans och synlighet. Pride-evenemangen har sina rötter i motstånd och en lång historia av att kämpa för lika rättigheter. Idag har det utvecklats till spektakulära festivaler fyllda av färg och glädje som samlar människor av alla slag. Som en hyllning till Pride-månaden ska vi ta en närmare titt på ursprunget till Pride, hur det har utvecklats genom åren och varför det är så viktigt att vi alla står enade i kampen för jämlikhet.
Vad är Pride?
Pride är ett firande av LGBTQI+-samhällets identitet, framsteg och kontinuerliga kamp för jämlikhet och acceptans. Fröet till det som idag är Pride kan spåras ända tillbaka till Stonewall-upproret i New York 1969. Upploppen bröt ut som svar på en polisräd mot Stonewall Inn, en populär gaybar i Greenwich Village. Polisens våldsamma och diskriminerande insats blev gnistan till en våg av aktivism i LGBTQI+-samhället. Upploppets sex dagar långa protester och sammandrabbningar med polisen fick många att bli aktivister, samtidigt som den moderna LBTQI+-rörelsen såg dagens ljus.
Pride-året kulminerar i en marsch varje år, men är mycket mer än bara ett enskilt evenemang. Under parader, festivaler och arrangemang samlas alla under Pride-flaggan för att fira mångfald, främja inkludering och fortsätta kampen för en värld där alla kan leva öppet och vara sig själva.
Varför används regnbågsflaggan som symbol för Pride?
Regnbågsflaggan är en symbol för mångfald, inkludering och stolthet i LGBTQI+-samhället. Den designades av konstnären och aktivisten Gilbert Baker 1978, som i sin tur inspirerades av Harvey Milk, en av de första öppet homosexuella förtroendevalda personerna i USA. Ursprungligen hade flaggan åtta ränder, men när tyget inte längre fanns att tillgå förenklades designen med tiden till sex ränder.
Idag är regnbågsflaggan en välkänd symbol för LGBTQI+-rörelsen som stolt vajar på Pride-evenemang över hela världen. Det finns många moderna tolkningar av den klassiska regnbågsflaggan. På sistone har den till exempel försetts med fler ränder och en cirkel som representerar personer med olika hudfärg samt dem som identifierar sig som transpersoner, gender non-conforming (GNC) och ickebinära personer.
Utvecklingen av Pride i världen
Pride-rörelsen har utvecklats globalt sedan början av 1970-talet och speglar framstegen och den kontinuerliga kampen inom LGBTQI+-samhället. London anordnade det första europeiska Pride-evenemanget 1972, följt av Berlins invigning av Christopher Street Day 1979.
År 1990 skrev Johannesburg historia genom att stå värd för Afrikas första Pride-parad. Det här modiga steget i en region där LGBTQI+-rättigheter ofta är begränsade signalerade ökade krav på jämlikhet och acceptans över hela kontinenten, trots att många fortfarande riskerar allvarliga straff.
I Asien började rörelsen också att spira under 1990-talet. Tokyo i Japan anordnade sin första Pride-marsch 1994, följt av Manila i Filippinerna samma år. Taiwan är ledande inom LGBTQI+-rättigheter i Asien och stod värd för den första Pride-paraden i Taipei 2003. Idag har paraden vuxit till den största i regionen. I Indien anordnades den första Pride-marschen i Kolkata 1999 och är känd under namnet Kolkata Rainbow Pride Walk.
Sydamerika passerade också viktiga milstolpar på 1990-talet. I Buenos Aires, Argentina, genomfördes landets första Pride-marsch, Marcha del Orgullo, 1992. São Paulo i Brasilien följde efter 1997 och har idag vuxit till en av världens största Pride-parader. En av de största Pride-parader som någonsin har ägt rum genomfördes faktiskt i São Paulo 2013, med cirka fem miljoner deltagare!
Fira glädje och gemenskap
Pride-evenemang är passionerade och mångfasetterade fester som sker i en anda av glädje, gemenskap och inkludering. De samlar människor i alla åldrar och med olika bakgrund och identitet och är inte bara en plattform för aktivism, utan också en möjlighet att fira den fantastiska mångfalden i LGBTQI+-samhället.
Alla som någon gång har deltagit i ett Pride-arrangemang kan säkert intyga att stämningen ofta är magisk och fylld av skratt, musik och glädjerop när människor samlas för att fira sina autentiska jag. Släkt, vänner och allierade samlas för att delta i firandet, omfamna Pride-andan och visa ett enat stöd för LGBTQI+-samhället.
Svårvunna segrar
En av de viktigaste milstolparna i kampen för LGBTQI+-rättigheter har varit legaliseringen av samkönade äktenskap. Det representerar inte bara ett erkännande av kärlek i alla dess former, utan innebär också att de diskriminerande lagar som länge har förtryckt LGBTQI+-samhället äntligen försvinner. Vägen till den här segern har dock varit lång och den kommer efter år av demonstrationer, gemensamma marscher och oförtröttliga påtryckningar.
Nederländerna blev det första landet i världen som tog det här historiska steget 2001. De banade snart väg för andra. Det avgörande beslutet inspirerade länder över hela världen att se över sina egna lagar och attityder gentemot samkönade äktenskap. I Nederländernas fotspår legaliserade Belgien samkönade äktenskap 2003, följt av Spanien 2005 och Kanada senare samma år.
De kommande åren anslöt sig även andra länder sakta men säkert till rörelsen mot ökad jämlikhet. År 2006 blev Sydafrika det första landet i Afrika att legalisera samkönade äktenskap. Det utgjorde en viktig seger på en kontinent där LGBTQI+-rättigheter är kraftigt begränsade. Argentina banade vägen i Sydamerika 2010 och blev kontinentens första land att erkänna samkönade äktenskap. Nya Zeeland skrev historia i Asien-Stillahavsområdet 2013, följt av Taiwan 2019, som blev Asiens första land att legalisera samkönade äktenskap.
Idag har 27 länder över hela världen legaliserat samkönade äktenskap och de här juridiska segrarna är stora ögonblick som bör firas därefter. De är en tydlig påminnelse om allt som har uppnåtts och vikten av att fortsätta kampen.
Tips när du ska fotografera Pride-evenemang
Fotografering har spelat en viktig roll för att dokumentera Pride och LGBTQI+-rörelsens historia och utveckling. Från de första dagarna med Stonewall-upproret till senare års globala evenemang har både proffs- och amatörfotografer lyckats fånga stämningen i LGBTQI+-samhället. Bilderna fungerar inte bara som tydliga påminnelser om historien, utan kan också inspirera och utbilda framtida generationer.
Att fotografera Pride-arrangemang är ett effektivt sätt att föreviga den bubblande atmosfären och mångfalden i LGBTQI+-samhället. Här är några tips på hur du kan ta fantastiska bilder och samtidigt respektera tillfället.
Visa respekt: Be alltid om lov innan du tar en bild av någon. Respektera människors integritet och tänk på sammanhanget, så att du inte tränger dig på under en privat stund.
Fånga detaljerna: Fokusera på de små detaljerna som gör Pride så unikt, som de storslagna kostymerna, flaggorna och accessoarerna. De här inslagen målar ofta upp en större bild av evenemanget.
Ta ögonblicksbilder: Några av de bästa bilderna är spontana. Ögonblicksbilder kan förmedla genuina känslor och atmosfären på arrangemanget.
Var engagerad: Delta i evenemanget och firandet i stället för att bara observera det. Genom att delta i evenemanget kan du enklare ta äkta och meningsfulla foton.
Lyft fram mångfalden: Pride-arrangemang är ett firande av inkludering, så se till att ta bilder av många olika slags människor med skiftande bakgrund och identitet.
Pride är ett firande av segrar, men också en påminnelse om allt jobb som återstår. Det är en plats där alla kan vara sig själva utan rädsla och främjar en känsla av samhörighet och solidaritet.
Den gemenskap som visas upp på Pride-evenemang sänder ett tydligt budskap till omvärlden: Att kärlek, mångfald och acceptans är värden som vi ska fira och leva efter. Genom firandena fortsätter LGBTQI+-samhället att inspirera till förändring och bygga ett mer jämlikt samhälle för alla.